Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Newbie uit de metro: de vertaalslag

Op het 'net is alles mogelijk: Brite is op microwaves verplaatst en ontwaakt in een andere tijd... Science Fiction? Vorige week schreef ze Chang een uitgebreide brief over robocopulatie. En Chang schreef terug!

Beste Brite,

Je schreef dat je vertaalprogramma nog veel fouten maakt en dat het soms Chinees lijkt wat er op je scherm verschijnt.
Translater staat er om bekend met name problemen te hebben met uitdrukkingen en met ambiguïteit- wat karakters betreft ligt dat ingewikkeld, om je een voorbeeld te geven: als ik mijn ouders een e-mail schrijf, doe ik dat met behulp van een woordenboek-optie: combinaties van verschillende karakters zijn uit te drukken in een 1 ander karakter. In onze cultuur is dat een kwestie van beleefdheid, een eeuwenoud overblijfsel: je probeert je in een brief zo nauwkeurig mogelijk uit te drukken (vooral als het aan ouderen gericht is) en het is te gecompliceerd om alle karakters te leren, bovendien spreken veel mensen Global Language en dreigt de Chinese taal een streekgebonden dialect te zijn geworden.

Uiteindelijk zijn wij 'the most populous country and one of the world's oldest civilisations and the biggest threat to human rights and democracy.'
Citaat afkomstig uit een artikel uit 1997, Los Angelos Times, by Chary Chapman. Kortom: na het verstrijken na 100 jaar, weten we allebei dat het onverstandig is om ons te negatief over politiek uit te laten! Jullie Hollanders vergeten dat nogal eens.

'Democracy and Pirates' van John William Gates, heeft inmiddels bereikt wat zijn voorvader een eeuw geleden ook bereikt heeft: het is the no 1. bestseller in deze contreien. Ik heb het nog niet gedownload.
Hoe wordt het bij jullie ontvangen?

Momenteel heb ik het erg druk en kom er helemaal niet toe met met een bot wat te stoeien. Bovendien hebben wij daar andere opvattingen over, plaaggeest.
Wat je schrijft over Maria baart me enigszins zorgen. Het is werkelijk gevaarlijk om zonder bgb de getto's in te gaan.
Behalve de handel in organen bestaat er worldwide een gigantisch geknoei met hersenweefsel... (Note Translater 13.6: niet vertaalbaar) Mijn vriend Peng werkt op het (NCI) NeuroCyberIntstituut bij de BIO-sektie, in Beijing en hij vertelde...(note Translater 13.6: niet vertaalbaar) Maar dat weet Maria toch!
Dat ze met digibeten werkt ach.. ik ben echt een voorstander van digibetisering op grote schaal.
Ik klink vandaag misschien als bloesem in de wind maar die continue staat van oorlog, de conflicten in Taiwan, de bezetting van Tibet...
Ons dagelijks leven wordt er door beheersd. De voedselvoorziening is vreselijk. Door de positie van mijn moeder heb ik geen honger. Je hoort de vreselijkste verhalen.

Maar lieve Brite, kom vrolijk mij op met je malle verhalen. Bedankt voor je High Density Video verslag... ik heb het nu ontvangen, was gebouncet- maar is uiteindelijk door de Firewalls (CDC [*]) gekomen!

Heb jij die nieuwste H2-O-creators al eens in werking gezien?
Bestaat er veel aandacht voor de aardscheuring?? waar iedereen op het web het over heeft - voor zover dat hier doordringt.

Laat weten als je een betere bot als KenIII hebt kunnen vinden. Die serie van Microsoft..:(( Just as bad as the old Dos System van eeuwen terug!
Een lipaanraking van Chang

[*] CDC- Control Data Corp.

Poppy