Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Scheiding der machten

In de nieuwsgroep dds.metro.forum is deze week een ruzie uitgebroken. Een paar honderd postings zijn het gevolg van het feit dat een account van iemand (wellicht ten onrechte) was afgesloten door een dds-medewerker. Vervolgens werd er flink gediscussieerd over de vraag wanneer een account mag worden afgesloten. De ruzies liepen zelfs zo hoog op dat er gepost werd onder iemand anders zijn naam. In de discussie werd duidelijk dat er een groot gevaar is voor wat in het recht heet detournement de pouvoir. Dit is het gebruiken van bevoegdheden voor situaties waarvoor die bevoegdheden niet zijn bedoeld.

Ook vindt een gebruiker het verkeerd dat het leiding van dds zowel de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht zijn. De aloude discussie over democratie kwam weer boven. Het is duidelijk dat er nog steeds twee rivaliserende groepen zijn. Een groep die dds ziet als een metafoor van een stad met alles wat daarbij hoort( o.a. democratie en verdeling van de macht). De andere groep ziet dds meer als een bedrijf.

Het is mooi om te zien hoe deze vragen op microniveau worden beantwoord. We blijven maar met een vraag zitten. Wordt de rechter nog ingeschakeld?

Hamar