Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Een oude rot in de metro 8 okotober1996

Ik begeef me sinds januari 1995 in de Digitale Stad. Al vrij snel vond ik de Metro, een plek waar veel mensen te ontmoeten zijn op een speelse manier die mij inmiddels erg vertrouwd is. Ik behoor inmiddels tot de oude rotten van de metro. Iedereen kent me ook: als ik er een keertje een dag niet bent, krijg ik meteen allemaal verontruste mailtjes. "Er is toch niets met je aan de hand he?" En natuurlijk krijg ik (net als de andere oude rotten) ook vaak vragen op me afgestuurd, die ik meestal ook wel weet te beantoorden. Dat is leuk, om mensen te helpen, maar het kost ook tijd. Het is niet erg als mensen wat vragen, maar de manier kan soms beter... dus schreef ik op het prikbord van de metro:

Ik krijg ook vaak vragen. Ik kan me echter nooit herinneren dat iemand grof of zo werd, maar misschien ligt het eraan dat ik altijd een antwoord heb :) De enige last die ik heb is dat mensen soms blijven vragen, of dat ze eerst menen beleefd te doen voordat ze een vraag stellen.

*Ik_wil_wat_van_je* Hoi dimi, hoe gaat het?
>ik_wil ja, wel goed, met jou?
*Ik_wil_wat_van_je* Ja, met mij ook, dank je. *Ik_wil_wat_van_je* Zou ik wat mogen vragen?
>ik_wil ja hoor, vraag maar
*Ik_wil_wat_van_je* Hoe verander je ook al weer een beschrijving van iets?
>ik_wil met /de iets
*Ik_wil_wat_van_je* Dank je! Je vindt het toch niet erg als ik nog eens een vraag stel?
>ik_wil nee hoor, natuurlijk niet
*Ik_wil_wat_van_je* tof!

Zo hoort het dus niet, beste metro'er. Zo wel:

*to_the_point* Hoi, ik heb een vraagje, hoe verander je de beschrijving van iets ook al weer?
>to_the met /de iets
*to_the_point* Thnx!

Het overkomt je als ervaren rot ook wel eens dat je met iemand praat die nieuw is in de metro. Automatisch help je die persoon dan. Dat is ook leuk, iemand die van niets weet de basisbeginselen te leren. Vooral als het een leergierig persoon betreft die het dankzij jouw lessen begint te leren. Maar hoe vervelend als je iemand treft die niet wil luisteren!

dIMITRI zegt tegen newbie, "Doe eens gebruik #7442? Dan krijg je allemaal extra commando's"
...
...
...

dIMITRI zegt tegen newbie, "Doe nou eens gebruik #7442?" ...
...
...
dIMITRI zucht, ".."
dIMITRI zegt tegen newbie, "hallo?"
dIMITRI zegt, "doe nou gebruik #7442!" Als je tenminste allemaal nuttige extra commando's wilt..."
...
...
...
dIMITRI denkt, "dan niet..."
Iemand gooit een muis weg! Te laat, dimitri is er achter aan.. Hij miauwt nog even iedereen gedag....

En dan de kwestie. Je bevindt je in een andere kamer (waar je met iemand een gesprek hebt), en een newbie die je (ook) wil spreken moet je dus met pagen bereiken. Zij jou ook. Op je page krijg je geen antwoord, dus je legt haar nog maar eens uit hoe ze jou kan bereiken. En hehe, ze snapt het hoor. Dus je vraagt iets geïnteresseerd, maar... geen antwoord.

"hallo?"
...
...
...
"waarom zeg je niets meer?"
...
...
...

Je kijkt ff of ze misschien niet actief is, maar je ziet dat ze vrolijk met iemand in de hal van het Centraal Station zit te praten. Nog een keer proberen maar...

"Zeg eens wat?"
...
...
...

Zucht. Dan maar een schop geven, misschien dat dat helpt...

schop (..)

En ja hoor, meteen komt ze de kamer binnenrennen waar ik ben. Had ze nu gewoon uitgelegd waarom ze niet meer antwoordde, dan was er niets aan de hand geweest. Maar ze begon te klagen dat ze geschopt was. Te zeuren zelfs, want ze kon er niet over stoppen.. En niemand houdt van gezeur, ik dus ook niet.

Nu hebben anderen hiermee niet veel te maken. Dus is het een beetje stom dat ze een stukje schrijft waar ze over mij klaagt. Dit doen wij oude rotten ook wel eens: op dds.metro.forum, oftewel het prikbord. Echter met een soort wederzijdse toestemming: een soort spel, waarbij we elkaar plaagstootjes uitdelen, die soms een serieuze ondertoon hebben en soms niet. Als ze even rondgevraagd had dan had ze gehoord dat dat het podium is waarop zij haar klaagschrift had moeten publiceren. Maar nee: aangezien ik haar eens had gevraagd of ze interesse had voor de digitale stedeling te schrijven, ging haar stukje hiernaartoe.

Een goede eindredacteur had haar alsnog naar het prikbord verwezen. Het is duidelijk dat het niet in de Digitale Stedeling geplaatst had moeten worden: het is een persoonlijke aanval die niet echt interessant is voor het grote publiek, er is (i.t.t. in een nieuwsgroep) geen kans op een snel weerwoord, en door het weerwoord worden de lezers nog langer verveeld. Ik hoorde zelfs al klachten dat het niveau van de Digitale Stedeling aan het achteruitgaan is.

Wat is het moraal van het verhaal? Je hoeft als je als newbie ergens komt niet ontzettend veel respect te tonen voor de ervaren rotten. Ook hoef je niet overdreven dankbaar te zijn als ze je helpen, ze doen dat met plezier. Maar hou er rekening mee dat ze dit vrijwillig doen. En luister goed naar wat ze zeggen. En als je iets op te merken, te klagen of te zeuren hebt, doe dat in de daarvoor bestemde kanalen...

dIMITRI