Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Newbe deel 17 : COOL

"Nee, ik ben niet boos op je. Als ik fantaseer wat je nog meer voor gruwelijks over mij kunt zeggen...." mompel ik tegen Sjuu.
"Ik was beledigd omdat je zo rucksichtslos wegging," legt Sjuu uit, "waarschijnlijk reageer je zo vergevingsgezind omdat je 10 jaar ouder bent dan de rest :-)."

Onlangs had Sjuu, mijn wilde digi-vriendin, met een jongeman in mijn kamer over sex zitten kletsen. Plotsklaps was ik uitgelogd met de mededeling (geheel naar de waarheid) dat ik me verveelde ...
Daarop had ze iets lelijks over me in de notities van de jongeman geschreven - maar in haar opwinding had ze de opmerking per ongeluk in MIJN notities gezet...

Tuurlijk ben ik niet boos, het enige dat in mijn hoofd blijft zitten is dat ik "zoveel ouder" ben dan de rest. Ik zou misschien mijn persoonlijkheid wat moeten verjongen. De taalschat van mijn zoon van dertien zou ik hiervoor kunnen aanwenden... Ik zou mijn zinnen kunnen doorspekken met woorden als "cool", "tof", en als ik uitlog: "mazzel!"

Ik oefen op Stoffeltje.
"Was vandaag bij de opening van de leestafel in de Waag,' zegt Stoffeltje.
"Cool" antwoord ik.
"Ik hoorde daar dat er een gedrukt nummer van De Stedeling uitkomt!"
"Strak!" glimlach ik.
"Het schijnt een gestencild colectors-item te worden..."
"Wreed,' roep ik.
"Jij kon niet komen, of was je er?"
"Nop."

"Wat krijgen we nou?" moppert Stoffeltje en De Tas die inmiddels ook gearriveerd is valt haar klakkeloos bij. "Gatver, ga je nu de hele tijd cool-doen? Jak!" "Luister 'ns dames, heb ik recht op een fantasie-persoonlijkheid ja of nee?" roep ik. "Tuurlijk, maar dat betekent toch niet dat je je tot populistische kretologie hoeft over te gaan?" snuift De Tas. "Sommige mensen kunnen het virtuele en reeele leven niet scheiden," mopper ik. "Ha ha ha ha ha ha ha!" lacht Stoffeltje. "We zijn allemaal schepselen Gods," verdedig ik me. "Cool!' meent De Tas.

Stoffel raadt me aan eens met YoungGrrl te praten.
Officieel weet niemand dat YoungGrrl al over de zestig is en dat maakt praten met haar wat lastig, omdat ik haar in de waan moet laten dat ik niets van haar weet. Haar favoriete woord is "cool". "Ik was ooit regelmatig in een andere MOO,' vertelt ze me, "Waar ik onder een dubbele log-in actief was *shame on me;-) *. Zodat ik zowel als jongen, als meisje naar binnen kon."
"Cool!" antwoord ik, terwijl het schaamrood mijn kaken kleurt.
"Het was niet zo tof," antwoordt YoungGrrl, "Ik werd ontmaskerd omdat ik als enige altijd consequent hoofdletters & leestekens gebruik."
"Tering," zucht ik.
"Zodoende hadden mijn twee persoonlijkheden een overduidelijke overeenkomst," kreunt YoungGrrl. "Daarom ben ik naar deze MOO verhuisd ;-)"
"Wow," mompel ik.

"Grappig, dat je mensen door hun taalgebruik kunt traceren, zelfs als ze een tweede persoonlijkheid creeren," zeg ik tegen Stoffeltje.
"Dus jij denkt dat je je nu, met je verjonging, tot ander publiek kunt wenden? Waarom zou je jezelf zo verloochenen?" antwoordt Stoffel. "Verloochenen, kom nou!" grom ik. "Ander publiek, waar heb je het over..." "Volgens mij herhaal je jezelf altijd in het virtuele leven,' lacht Stoffel. "Ik bedoel: in Real Life heb ik een vriendelijke man, een rots in de branding en in de digitale werkelijkheid creeer ik dezelfde omstandigheid..." "Zou daarom taalgebruik herkenbaar zijn? Omdat het bij een karakter hoort?" vraag ik vertwijfeld. "Zeg Stoffel, denk je niet dat ik in een verjongde versie anders werk? ik bedoel ik kan toch bewust mijn taalgebruik aanpassen om virtueel iemand ANDERS te zijn?"
"Een kwestie van Geloof!" zingt Stoffel.

"Ik studeer techniek," zegt Sees. "Cool," zucht ik. "En woon in Breda." "Tof." "Wat studeer jij?" "Ik studeer niet maar werk :(. Ik woon in Amsterdam." "Geil," grinnikt Sees.

Diezelfde middag prog ik verhuisdozen die ik in mijn kamer zet en stel de volgende advertentie op:
Een kind uit de late sixties biedt toffe kamer aan in een cool-e moo. Wie wil tijdelijk ruilen?

"Wil je werkelijk verhuizen?" vraagt Stoffeltje. "Je zou ook een dubbele log-in kunnen nemen, of misschien zelfs je persoonlijkheid tijdelijk met een ander kunnen verruilen..."
"Ach," zucht ik, "Zie je mij een jongen van 19 overhalen om over alt.sex te babbelen, terwijl ik mijn zinnen met COOL doorspek?"
"Wij zijn allen gelijk in Gods ogen," lacht Stoffel.
"Yo!"

WORDT VERVOLGD.

poppy