Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Newbe deel 16 : Virtuele prikkels

Stoffeltje, Brite en De Tas loggen alledrie regelmatig in een MOO = een MUD (multi Users Dungeon) Object Orientated. In deze tekstgeoriënteerde ruimte hebben zij een eigen woning, een aantal objecten, een beschrijving en het vrouwelijke geslacht.

"Dat valt toch wel mee? Klappertje is minstens 20 jaar ouder dan jij en YoungGirl is toch ook al 60!!' roep ik (Brite).

"Nee, ik denk echt dat ik een tijdje uit mijn virtuele leven stap, of ik moet maar 'ns naar een andere moo. Vraag me af wat het verschil is tussen een 06-lijn: wat ik er doe is voornamelijk kletsen. Ik vind er niets meer aan." "Je zou eens wat meer moeten bouwen! Verzin iets interessants en ga het maken..." doet De Tas haar aan de hand.
"Dat is interessant... Ranxz vertelde dat in de begindagen van de METRO de spelers voornamelijk met bouwen bezig waren: 'Kijk eens wat ik heb gemaakt!' Nu, na bijna drie jaar METRO, schijnt communicatie AN SICH steeds belangrijker geworden... the content, de inhoud...."

Mieg, de God van de METRO - oftewel de programmeur, de bedenker - bekeek verschillende systemen voor het MOO-model in Nederland introduceerde. Toen zijn werk af was, schrok hij ervan dat het zo oncontroleerbaar was. De MOO ging zoals elk levend organisme zijn eigen onvoorspelbare weg. Zoals de chaos-theoreticus in de film Jurassic Park al zei: "nature goes his/her own way!"
Behalve het maken en bouwen, dat drie jaar geleden nog niet mogelijk was op een gebruikersvriendelijke manier op het internet (het www bestond toen nog niet eens!!!), behalve het creeren dus, bleken de gebruikers vooral geinteresseerd in COMMUNICATIE.

Dus wat nu, nu onze metro-vriendin Stoffeltje opeens wil afhaken?

Haar retorisch gemopper over de 06 lijnen horen wij zwijgend aan en als zij zich naar de wc begeeft, fluistert De Tas; " Weet je wat het is, ze kan haar ei niet kwijt."
"Wat bedoel je?" vraag ik.
"Ze zou iets of iemand moeten ontmoeten, die haar virtueel prikkelt...'
Mijn (Brite's) gedachten trachten zich snel rond dit gegeven te bewegen: Onze Stoffel heeft niet de puf leuke dingen te proggen want ze mist een prikkelende stimulans, mischien wel een muze. Opeens krijg ik een briljante inval!
Als Stoffeltje weer bij ons komt zitten, begin ik voorzichtig mijn idee te opperen;
"Zeg, ken je Lord?' vraag ik.
"Lord? Tja zijn naam heb ik wel eens gezien, maar ik heb nog nooit met hem gesproken."
"Lord is een aantrekkelijke intellectueel, al wat ouder..." begin ik voorzichtig. De Tas grinnikt.
"Wat een onzin," meesmuilt Stoffel " een aantrekkelijke intelektueel, bah. Wat doet die Lord dan?"
"Niet verraden! Niet verraden! Als Stoffel geintereseerd is moet ze dat zelf maar uitvinden! Lord houdt zijn fantasy-identity strikt gescheiden van zijn Real Life!"
Tot ons beider genoegen zien de Tas en ik dat Stoffeltje opveert.
"Ach, je wilt toch je virtueel leven beeindigen, het leek zoveel op goedkope 06-lijnen, waarom wil je het weten?" treiter ik.
"Weet je," knarsetandt De Tas, "ik wil je best meer vertellen over Lord, op voorwaarde dat je NOOIT laat merken dat je deze informatie van mij hebt, of zelfs laat merken DAT je wat over hem weet."
"In iedergeval," suggereer ik, "is het iemand met brains waar je absoluut eens een fijn gesprek mee kunt voeren, precies dat wat jij zo schijnt te missen in onze MOO..."
Na nog wat ge-heen-en-weer verbergt Stoffeltje haar brandende nieuwgierigheid onder een deken van onverschilligheid: "vertel 's wat over Lord...".
"Tja, geheim, privacy... okee: hij is verbonden aan de Universiteit in Delft, waar hij hoogleraar is. Zijn vakgebied vertel ik je niet, daar moet je zelf maar achter zien te komen!" zegt De Tas.

Als ik later thuis in bed lig, fascineert het gegeven real-life-identity versus virtual-life-id me zo, dat ik niet kan slapen. Mag dat, dat je zomaar informatie over de ene speler doorgeeft aan de andere? En in hoeverre zijn verhalen over het echte leven uit de mond van virtuele personen te testen? Eigenlijk is het reele personage achter de Nick alleen maar te traceren door mensen die hun virtuele contacten ook daadwerkelijk gaan ontmoeten. Wil ik dat wel? Wat is de meerwaarde van dit dubbelleven?

"Ik ben er nog niet achter wat het vakgebied is van Lord," glimlacht Stoffel, "maar ik heb wel een fijn gesprek met hem gevoerd over architektuur!"
Ik kijk haar beschaamd aan.
"Hij is uitermate decent, zoals een heer betaamt," zegt De Tas minzaam.
Dan laat ik een koe uit de lucht vallen die Stoffeltje plet, want al heeft zij nog geen virtuele zelfmoord gepleegd alleen het dreigen ermee dient direkt in de bodem geboord te worden...

WORDT VERVOLGD.

poppy