Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Newbe deel 15 : Paniek

Stoffeltje, Brite en De Tas loggen alledrie regelmatig in een MOO = een MUD (multi Users Dungeon) Object Orientated. In deze tekstgeoriënteerde ruimte hebben zij een eigen woning, een aantal objecten, een beschrijving en het vrouwelijke geslacht.

"Ik ben helemaal in paniek. Mijn toestenbord doet het niet meer!" schreeuwt De Tas door de telefoon.
"Rustig, rustig..." zeg ik (Brite). "Wat is er gebeurd?"

"Toch een zeer herkenbare situatie," mompelt Stoffeltje, "we hebben allemaal wel eens dat iets niet meer werkt. Brrr... de vrees belangrijke informatie kwijt te raken."
Ik kreun. Vreemd is het wel: wat de Tas ook doet, haar toestenbord reageert niet. Gelukkig is Ranxz bereid om bij haar langs te komen.
"Heeft ze al een ander toestenbord uitgeprobeerd?" vraagt Stoffeltje.
"Volgens mij neemt Ranxz er een mee," antwoord ik. Wij slaan wij aan het speculeren waar het aan zou kunnen schorten...

Die nacht bevind ik me rond 3.00 's ochtends in cyberspace, ik ben in mijn eentje in de bios geweest waar ik een interactieve film heb bekeken en verplaats me net naar mijn kamer als ik zie dat De Tas wakker wordt in haar Home of Flames. Ik spoed mij er heen.
"Goeiemorgen!" roep ik. "Je toesenbord is gerepareerd?!?"
De Tas knikt bevestigend. "Ranxz de reddende engel?" vraag ik.
De Tas grinnikt "Hij zou om 8 uur 's avonds komen, maar moest iets wat hij op een Apple gemaakt had omzetten naar een DOS-bestand, bleken alle kleuren anders te tonen op DOS, kortom hij belde om 9.00 uur op: Ik kom een uurtje later."
"En?"
"Hij belde om 10.00 uur op: kom later. Uiteindelijk kwam de schat door de stromende regen om 12.00 's avonds om mij uit de brand te helpen. Kletsnat, met een rugzakje en daarin een toetsenbord. Wij: alles doornemen & overal naar kijken. Zijn toetsenbord deed het ook niet op mijn computer dus daar kon het niet aan liggen..."
"Vertel waar lag het nou aan?"
"... er was iets raars in mijn gehandikapte dingetje. Je weet wel daar heb ik destijds Johan nog voor gemaild - dat bestandje dat standaard in je Apple zit..."
"Je hebt dat toen ingesteld herinner ik me. Zo'n programmaatje voor eenhandigen, zodat je met 1 hand toch kunt tikken. Voor als je twee toetsen tegelijk moet indrukken!'
"Infeite verander je door een andere instelling de snelheid: toetsen die je eerst tegelijkertijd moet indrukken, bijvoorbeeld om een hoofdletter te krijgen, kun je nu met 1 hand makkelijk bedienen."
Ik mompel dat het heel handig is als je, zoals De Tas, maar 1 hand hebt die het goed doet.
"Maar je hebt dat programmaatje toch al maanden?" vraag ik haar.
"Blijkbaar zit er een fout in the attachements oid," zegt De Tas.
"Ranxz en ik hebben een leuke theorie ontwikkeld nadat we het probleem hadden opgelost," grinnikt de Tas. "Ranxz bedacht dat de programmeur misschien een heel dominante gehandikapte vrouw heeft en vanuit frustratie opzettelijk geprogrammeerd heeft dat de boel vast loopt."
"Frustratie?" vraag ik.
"Ja, of een programmeur die zo'n hekel heeft aan gehandikapten dat op den duur door de eenhandige optie het toestenbord niet meer reageert."
Ze lacht.

Hoewel het gespeculeer van Ranxz en De Tas flauwekul is, vind ik de achterliggende gedachte interessant. Tenslotte gebruiken wij programma's en apparaten die anderen ontwerpen en overzien we nooit de gehele speelruimte en eventuele fouten. Afgezien van controlemogelijkheden blijft het mensenwerk en een computerpsychopaat heeft een onbegrensd terrein aan opties om zijn frustraties op bot te vieren. Wat omineus, maar toch...
Vrij snel volgt een gesprek over computervirussen en hackers, over belastingontduiken via de computer... en dan wordt het mij te onoverzichtelijk zo midden in de nacht.

"Maar hoe doe je dat dan nu?" vraag ik De Tas. "Tik je met twee handen?"
"Nee, nee," legt ze uit, "Dat kan ik toch helemaal niet. Nee, ik werk nu met ander gehandikapte programmaatje en Ranxz gaat uitzoeken waar de fout precies zat."
Ik roep "hopelijk loopt je toetsenbord niet binnenkort weer vast!"
De Tas zucht "dan zal ik toch echt moeten gaan kijken wie de programmatuur geschreven heeft!"
Ik plaag " Een overheersende gehandikapte? Misschien heeft je eigen man wat verandert in je computer ;-)"

WORDT VERVOLGD.

poppy