Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

MPS 1 oktober 1996

Terwijl IRL de MPS-patienten proberen de virtuele wereld in hun hersenpan op orde te brengen, zijn het de metrobewoners die de chaos (hehe) juist opzoeken en in stand houden. De virtuele MPS-patient heeft echter wel een voordeel: de dissociatie is volledig, d.w.z., de verschillende persoonlijkheden kunnen zich volledig afsplitsen van de 'hoofdpersoon'. Zo kan het dus voorkomen dat persoonlijkheid 1 in de kamer van X een babbeltje met de aldaar aanwezigen maakt, terwijl persoonijkheid 2 zich op een geheel andere locatie bevindt en bijvoorbeeld met Y een spelletje Vier-Op-Een-Rij speelt. Persoonlijkheid 3, tenslotte, houdt de anderen op de hoogte van het virtuele cafe leven, door met een glaasje van 't een of 't ander een plaatsje aan de bar te veroveren en de vaste gasten uit te horen.

Voor metro-newbies is het MPS-fenomeen soms moeilijk te doorgronden. Hierdoor vallen zij makkelijk ten prooi aan de soms hilarische tafrelen waarbij 2 persoonlijkheden van dezelfde hoofdpersoon een newbie in de tang nemen.

Maar elke metroer leert op den duur de symptomen wel herkennen: X blijkt ineens alles af te weten van je diepste zielsroerselen die jij nog maar kort geleden in een prive-gesprek met Y hebt blootgelegd... Of Y roept opeens, tijdens een bespreking van de antwoorden op de Arbeidsvitaminenquiz: "Haha! Ik heb je: 4 op een rij!". Dan moge duidelijk zijn dat Y, in de chaos die hij heeft gecreeerd, even niet meer weet of hij nu bij jou in de kamer was of VOER speelde met iemand anders.

Kennelijk wordt in de virtuele wereld het hebben van afgesplitste persoonlijkheden positief ervaren. Het is dan ook zeker te verwachten dat er in de toekomst mensen zijn die beroep op de wetenschap zullen doen om een manier te bedenken deze 'toestand' IRL op synthetische wijze op te wekken. In een tijdperk waarin flexibiliteit het motto van de dag is, zal vanuit grote maar zeker ook kleine ondernemingen de vraag naar mensen die zich volledig kunnen dissocieren groeien. Mocht het ooit zover komen, dan hebben ethici, psychiaters en Bolkenstein in ieder geval weer genoeg stof om over te praten en te zwijgen. De heer Bolkestein heeft, zo meldt zijn woordvoeder, intussen al een brief naar minister Borst gestuurd, waarin hij haar verzoekt het pharmaceutische bedrijf waarvan hij commissaris is het monopolie te verlenen op deze nog te ontwikkelen flexi-pil.

Ik ben inmiddels psychiater in ruste, maar volg vanaf mijn sofa met grote belangstelling de ontwikkelingen op dit gebied.

Mit freundlichen Grüssen,

Dr. Freud