Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Discussies over de Metro

Veel oude, fanatieke metro-ers kennen de Metro-newsgroup 'dds.metro.forum' wel. Deze newsgroup was samen met z'n broertje 'dds.metro.bouwers' opgezet als vervanging van de eerste Metro-newsgroup, 'dds.metrobouwers'. 'dds.metro.forum' is bedoeld voor algemene discussies over de Metro, en is in de Metro te lezen door het prikbord te bekijken in de Helpdesk. Metro-ers hebben het dan ook meestal over 'het prikbord' als ze deze newsgroup bedoelen.

De eerste tijd dat de twee newsgroups naast elkaar bestonden ontliep het aantal berichten elkaar niet veel, meestal 1 a 2 per dag, en dus redelijk bij te houden, ook voor iets minder fanatieke metro-ers. Op het prikbord werd vooral gesproken over de sociale kant van de Metro en wat er in dat opzicht zou moeten veranderen.

In de andere newsgroup. dds.metro.bouwers, werd en wordt nog steeds vooral gediscussieerd over bouwen in de metro en vooral programmeren. Er is natuurlijk wel een verschuiving geweest, omdat het tegenwoordig in de metro vrijwel alleen nog de die-hards zijn die newsgroups lezen.

Waar echter in de het logboek (dds.metro.bouwers) de veranderingen relatief gering zijn geweest, en het aantal geposte berichten gestaag afnam, is het tegenovergestelde gebeurd met het prikbord. Hoe het gebeurd is, weet ik niet. maar langzamerhand werd er steeds minder gediscussieerd over de Metro, en steeds meer gepraat over andere dingen. Een kleine harde kern zorgde voor een enorme feed, met als gevolg dat veel andere mensen afhaakten.

Ikzelf las de meeste berichten niet meer, of maar oppervlakkig. Op een gegeven moment zag ik tot mijn schik dat er meer dan 100 ongelezen berichten op mij wachtten. Op dat moment besloot ik om ze een koekje van eigen deeg te geven, en ben ik begonnen om op ALLE ongelezen berichten te gaan antwoorden. In eerste instantie soms nog een paar regels, maar later vaak niet veel meer dan 1 regel.

Nu wou het noodlot dat er al bijna 1000 berichten gepost waren in de loop der tijd. Ik kon dat niet zien, omdat ik mijn eigen newsreader had, maar het standaard programma van DDS, 'nr' liet keurig voor elk artikel het nummer zien. Dat programma werd ook door vrijwel alle fanatieke gebruikers van het prikbord gebruikt. Zij dachten toen dat ik van plan om 'artikel 1000' te halen, en zijn vervolgens zelf ook als een gek gaan posten. Wie uiteindelijk artikel 1000 heeft gepost weet ik niet meer zeker (ik dacht daydream), maar ik weet nog wel dat het artikeltje niet veel langer dan een regel geweest kan zijn.

Mijn oorspronkelijke doelstelling, ze een lesje leren, heb ik niet gehaald. Kennelijk schrok men zelfs van meer dan 200 berichtjes op een dag niet meer. In de loop der tijd is het prikbord wel weer iets rustiger geworden. Een aantal mensen posten er niet meer, en er zijn een paar bijgekomen. Er wordt zelfs af en toe weer over de Metro gepraat.

Het prikbord heeft in de loop der tijd zeker z'n bestaansrecht bewezen. Dat het niet wordt gebruikt zoals het in eerste instantie bedoeld was, doet daar niet veel aan af. De Metro zelf heeft zich ook anders ontwikkeld dan in eerste instantie de bedoeling was. Ik denk juist dat dit soort ontwikkelingen de stad leuk en interessant maken. Wat zou DDS immers zijn zonder haar bewoners?

Sander van Drooge