Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Sociaal De Metro in de media  
Terug

Chatten in de Digitale Stad 24 september 1996

Eén van de meest verslavende mogelijkheden van Internet is het chatten. Sommige mensen vinden het een beetje raar om via de computer te praten, alsof je contactgestoord moet zijn. Maar zij zien de voordelen ervan niet. En die zijn er legio. Er zijn altijd mensen om mee te praten. Verder kom je veel verschillende mensen tegen, waarmee je anders nooit mee in contact zou komen. Verder zijn uiterlijke kenmerken minder belangrijk, wat voor zowel mooie als lelijke mensen een voordeel kan zijn. En privé-gesprekken op Internet zijn vaak intiemer dan irl (in real life). Soms komt er ook wel eens een echte relatie uit voort.... die zullen in een volgend nummer van de Digitale Stedeling belicht worden. Eerst echter: chatten in de Digitale Stad.

In de Digitale Stad zijn er zes manieren om met een of meer personen te chatten. Ik ken ze alle zes en heb mijn voorkeuren, het nu volgende overzicht (speciaal voor newbies gemaakt) zal dus een beetje gekleurd zijn.

De metro
De digitale metro is mijn persoonlijke favoriet. Dit werkt via telnet en is daarom niets anders dan tekst, maar met tekst alleen blijkt een virtuele wereld geschapen te kunnen worden. In de digitale stedeling is al veel aandacht geweest voor de metro, dus de vaste lezer heeft er al indruk van gekregen. Wat in ieder geval belangrijk is om te weten: de mensen zijn er over het algemeen vriendelijk en hulpvaardig, zodat je als newbie op een goede ontvangst kunt rekenen. Een mooi "newbie-verhaal" is het Tacozip metro-verhaal.
Verder kun je veel informatie over de metro vinden op mijn eigen Dimitri's digitale metro 2pagina, en op Ons Metro Klubhuis van Demars.

dds-cafés
Het café van dds centraal is ook erg populair. Het verschil van de metro is dat het geen virtuele wereld is maar alleen een chatbox, en dat het op WWW staat (toegankelijk via Netscape of MS Internet Explorer) waardoor je ook plaatjes hebt. In het café, of KV zoals de gasten het zelf meestal noemen, heerst over het algemeen ook een goede sfeer. Soms is het er echter erg druk, meer dan 30 mensen, waardoor de gesprekken moeilijk te volgen zijn, en er komen helaas wel eens aso's de sfeer verpesten. Als newbie wordt je ook niet zomaar aangesproken. Zelf beginnen te praten (klik bv op iemands beschrijving en maak er een opmerking over) is de beste manier om als newbie in het gesprek betrokken te raken.
Er is vreemd genoeg nog weinig over het kv te vinden op het web. Het enige wat ik ken is de lijst van stamgasten.

IRC (Internet Relay Chat)
De digitale stad heeft ook zijn eigen irc-kanaal, #digistad op telnet dds.dds.nl 901. Dit kanaal kan zowel via telnet als via een irc-client als mIRC bereikt worden. Erg vriendelijk zijn ze er niet voor newbies: sommige vaste gasten hebben als hobby het van het kanaal `kicken` van newbies. Om op dit kanaal een gesprek te beginnen zal je dus wel brutaal moeten zijn, maar weer niet te brutaal.

Palace
Een nieuw chatsysteem in dds is het palace-café. Hiervoor heb je ook speciale software nodig, die shareware is: voor een complete versie moet je betalen. Hiervoor krijg je wel veel meer dan platte tekst: de tekst komt in een ballonnetje van je poppetje tevoorschijn, je kan met geluiden werken en met je poppetje door een drie-dimensionale omgeving zwerven. Sommige mensen zijn daar heel enthousiast over, ik vind het niets, aangezien m.i. tekst belangrijker is dan technische snufjes. Zo blijft het tekst-ballonnetje maar even staan, waardoor je vaak uitspraken van iemand mist. Voor newbies is het voordeel wel dat er in dit kv nog niet echt stamgasten zijn (zover ik weet).

Onder 4 ogen
2Er zijn nog twee andere manieren om met iemand in dds te praten: onder vier ogen en talken. Onder vier ogen (o4o)werkt via het WWW (Netscape/Explorer). Hiervoor moet je in dds op iemands naam klikken en dan op zijn of haar plaatje. De ander krijgt dan waar normaal een dds-icoontje staat, linksboven, nu een gespreksicoontje te zien. De bedoeling is dan dat de ander door op dit icoontje te klikken contact kan maken, helaas werkt dit niet goed. Ik krijg althans vrijwel altijd iets te zien als "dds kan momenteel geen contat opnemen met (...)". O4o werkt wel als beide partners elkaar oproepen. Je bent dan in een soort privé-kv beland, zonder dat anderen kunnen meelezen, en je kunt lekker privé praten met iemand zo. Een opmerking: het hier is noodzakelijk `spreek` te gebruiken als je wilt spreken, terwijl in het kv zowel `spreek` als `luister` volstaat.

Talk
Talken is een heel oude en simpele manier om met iemand via Internet te praten. Simpeler kan het niet: het scherm is in tweëen verdeeld door een horizontale streep, waarbij jij aan de bovenkant typt en de tekst van je gespreksgenoot aan de onderkant verschijnt. Alles wat je typt komt, inclusief je taalfouten en verbeteringen, komt direkt bij de ander terecht, als er tenminste geen `lag` (vertraging in de verbinding) is. Om te talken moet je via telnet naar dds.dds.nl gaan (maar niet naar het postkantoor, daar werkt het niet) en daar control-t doen. Vervolgens vraagt de computer dan met wie je wilt praten, en dan typ je het e-mail adres is van degene met wie je wilt praten. Als diegene ingelogd is krijgt hij of zij de melding dat er iemand met hem of haar wil praten, en als die persoon dan hetzelfde doet wordt dan komt de verbinding tot stand. Talken kan trouwens ook met drie of vier personen, en ook in de metro, maar in de metro moet je het commando talk gebruiken.

Tot slot wil ik nog even een leuk verschijnsel noemen. Mensen die chatten willen vaak hun gesprekspartners wel eens in het echt ontmoeten. Daarom worden er ontmoetingen georganiseerd: er wordt dan afgesproken om bv. op een avond in een echt café met zijn allen wat te gaan drinken. Het grappige is dat deze ontmoetingen op de verschillende chatboxen verschillende namen hebben. Ik ben zelf zowel op metro-meetings, kv-irl`s als irc-feesten geweest :)

dIMITRI