Metro icon De Digitale Metro
Naar de Metro Voor beginners Programmeren Infrastructuur Sociaal Links
   
  Metrologo Bouwvakkerscursus Metro  

En dan wil je bouwen!
Een van de leuke dingen van de metro is dat je je eigen huis kunt bouwen. Het is niet moeilijk om dat te doen: dat zul je leren in deze cursus. Na het lezen en begrijpen van deze cursus mag je jezelf volleerd bouwvakker noemen. De cursus zal een aantal stappen bekijken, waarbij als voorbeeld bouwvakker Jan genomen zal worden.

Bouwvakker worden
Om een huis (en andere dingen) te kunnen maken moet je bouwvakker zijn. Als je het nog niet bent, kun je een opper vragen of die je wil benoemen. Oppers herken je aan een hoofdletter O in de wie- of ppl-lijst. Een mailtje naar metro@dds.nl kan ook, dit wordt door alle oppers gelezen.

Een huis bouwen en beschrijven
Je kunt hiervoor de volgende stappen volgen:

  1. Een huis bouwen doe je met het commando
    @graaf "kamernaam"
    Jan tikt bv: @graaf "Jan's kamer". Hij leest dan: Je hebt nu Jan's kamer met als objectnummer #6432.
  2. Ga naar de kamer die je gemaakt hebt met het commando
    ga #.. (kamernummer)
    Jan tikt: ga #6432. Nummers van dingen die je gemaakt hebt, kun je overigens nazoeken met het commando @audit me.
  3. Zorg nu dat de kamer je 'thuis' wordt. Je wordt er dan voortaan wakker en kan het commando thuis gebruiken om er naartoe te gaan. Je doet het met het volgende commando:
    @thuis
  4. Nu moet je kamer een beschrijving krijgen. Dit kan je doen door @beschrijf here als "beschrijving kamer". Handiger is nog om de editor te gebruiken, dit kan (alleen als je ingelogd bent via dds.dds.nl 902) door:
    /he
    Jan tikt /he en komt in de editor. Daar haalt hij eerst de regels weg die er nog staan met ctrl-k, vervolgens tikt hij: 'Welkom in mijn kamertje. Het is hier nog een troep, overal liggen blikjes cola, al dan niet leeg. Verder loopt er een kat rond.' Hij sluit af met ctrl-x en de beschrijving van zijn kamer is gemaakt.
  5. Het is leuk als er in je kamer details te bekijken zijn. Dat betekent dat als iemand kijk iets doet, hij een beschrijving van iets ziet. Je maakt er zo een:
    @detail iets is "Beschrijving iets"
    Jan maakt twee details. De eerste van cola: @detail cola is "Jolt cola, met extra caffeine!". De tweede van de kat: @detail kat is "De kat heet Poekie en is ontzettend eigenwijs maar wel lief!".

Kamers verbinden
Een eigen huisje hebben is mooi, maar nog mooier is het om een paar kamers te hebben die op elkaar aangesloten zijn. Dit gaat in vier stappen:

  1. Een nieuwe kamer maken. Hoe dat moet weet je inmiddels. Jan heeft Jan's zolder gemaakt met als objectnummer #6112.
  2. De kamers verbinden. Tussen twee kamers kun je 'exits' maken: een uitgang en een ingang. Er zijn twee mogelijkheden:
    @graaf naam-uitgang naar #nummer-andere-kamer
    Hiermee maak je een uitgang naar de andere kamer. Je kan ook een uit- en een ingang maken:
    @graaf naam-uitgang|naam-ingang naar #nummer-andere-kamer
    Jan gaat in zijn kamer gaan en wil een uit- en ingang naar en van zijn zolder. Hij tikt: @graaf z|t to #6112. Hij leest dan: Uitgang naar Jan's zolder (#6112) gemaakt met als naam z (#11283). Ingang vanaf Jan's zolder gemaakt met als naam t (#14823). Om het te controleren, typt hij z in, en ja, hij is in zijn zolder! Daarna tikt hij t en is hij weer in Jan's kamer.
  3. De exits aangeven. De exits van een kamer kun je zien met het commando @exits, maar netter is het als ze in de beschrijving van de kamer staan. Je mag zelf weten hoe je dat doet, maar het is gebruikelijk om blokhaken te gebruiken. Jan voegt aan de beschrijving van zijn kamer de volgende zin toe: 'Je kan ook een kijkje nemen op Jan's [z]older.' En aan zijn zolder: 'Je kan via de [t]rap weer naar beneden.' Tussen [] staat dus wat je moet typen om de exit te nemen.
  4. De messages van de exit aanpassen. Als Jan nu vanaf zijn kamer naar de zolder gaat, ziet de eventuele achterblijver dit: 'Jan gaat naar de t.' Die boodschap kan mooier. Dat kan met het volgende commando:
    @oleave naam-exit is 'iets mooiers'
    Jan is in zijn kamer in tikt in: @oleave z is "vertrekt naar Jan's [z]older." De naam van de exit tussen blokhaken zetten is niet verplicht, wel handig. In Jan's zolder doet Jan hetzelfde: @oleave t is "neemt de trap naar beneden." De naam van de persoon die de exit neemt komt er trouwens automatisch voor.
Nog 1 ding trouwens: je kan ook een uitgang/ingang naar/van een kamer van een ander maken. Die ander moet dan wel het nummer van de exit toevoegen met @add-entrance #.. of @add-exit #..

Je kamer aansluiten aan de rest van de metro
Een of meer kamers hebben is mooi, maar het is zonde als ze zomaar in de lucht hangen. Je kan aan de Oppers vragen of zij je kamer een plaatsje willen geven in virtueel Amsterdam. Aan een van de grachten bv., maar een andere straat kan natuurlijk ook. Tip: gebruik het verb adressenboek (van feature #6400) om te zien wie waar allemaal wonen. De enige voorwaarde is dat je in de beschrijving van de kamer de exits goed moet aangeven.

Andere dingen maken
Naast kamers zijn er ook andere dingen die je kunt maken. Hierop ga ik nu niet uitgebreid in, ik geef alleen het algemene principe:
@maak <parent> genaamd "naam"
Een ding maak je met @maak $ding genaamd "naam ding". Een drankje maak je met @naam $drank genaamd "naam drank". Een X-puppet maak je met @maak #95 genaamd "naam puppet". Wat je gemaakt hebt kun je beschrijven met /de. Als je bv. een kadootje gemaakt hebt, kun je die met /de kadootje beschrijven.

Meewerken aan metroprojecten
Hierboven heb je kunnen lezen dat je een kamer kan aansluiten op Virtueel Amsterdam. In virtueel Amsterdam wonen veel mensen, net als in het echte Amsterdam. Maar er zijn ook cafe's, kerken, disco's, een casino, een zwembad.. Daar kunnen echter best nog wat dingen bij. Als jij iets leuks gemaakt hebt of wil maken voor Virtueel Amsterdam, meld je dan bij Opper Poek. Een ander project, gerelateerd hieraan, is The Underground. Terwijl het bovengronds helder en overzichtelijk is, zit de ondergrondse wereld geheimzinnig in elkaar. Waar leidt die rioolbuis heen? Kom ik hier wel uit? Ook voor The Underground geldt dat mensen die mee willen bouwen welkom zijn. Heb jij zin om hieraan mee te werken, meld je dan bij de Oppers. Hopelijk heeft het bouwvakkerschap nu geen of in ieder geval minder geheimen voor je. Mocht je op- of aanmerkingen hebben, mail ze dan dIMITRI.
Veel plezier met bouwen!